امروزدوشنبه, 03 مهر 1396 04:25
2046
1996170

مهمترین چالش برنامه‌ریزی توسعه‌ای و راهبردی، فقدان برنامه عملیاتی است

معاون برنامه‌ریزی، هماهنگی و امور حقوقی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مهمترین چالش برنامه‌ریزی توسعه‌ای و راهبردی را فقدان برنامه عملیاتی عنوان کرد.
به گزارش وب‌دا، مهندس موهبتی در نشست مشترک اعضای هیات‌های امناء و ستاد برنامه عملیاتی دانشگاه‌ها و دانشکده‌های منطقه آمایشی 9 کشور که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، به طرح تقسیم دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی کشور به ده منطقه آمایشی اشاره و ابراز کرد: تلاش شده است تا جایی که ممکن باشد، خدمات حوزه سلامت بر اساس ده منطقه آمایش ارائه شود.
وی افزود: در طرح آمایشی سعی شده است الگویی از ایالتی و منطقه‌ای شدن در چهار حوزه آموزش، درمان، بهداشت و پژوهشی را تجربه کنیم.
مهندس موهبتی از شورای مناطق 10 گانه آمایشی کشور به عنوان یک پارلمان غیررسمی یاد کرد و افزود: این مناطق آمایشی محل مناسبی برای تبادل نظر در حوزه سلامت است تا فاصله میان تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری را تا حد ممکن پر کند.
معاون برنامه‌ریزی، هماهنگی و امور حقوقی وزارت بهداشت به برنامه‌ها و اسناد خوبی که در حوزه کلان کشور تدوین شده است، اشاره کرد و گفت: این برنامه‌ها و سندها بیشتر در قالب کتاب خلاصه می شود و در مرحله عمل و اجرا رشد قابل توجهی ندارد.
مهندس موهبتی ادامه داد: در بسیاری از مواقع 70 یا 50 درصد از اجرای برنامه‌های استراتژیک با شکست مواجه می شود و این امر به دلیل نداشتن برنامه عملیاتی است.
معاون برنامه‌ریزی، هماهنگی و امور حقوقی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در ادامه به آسیب‌شناسی نظام برنامه‌ریزی پرداخت و درباره چالش‌ها، تهدیدها و مشکلات موجود اظهار کرد: زمان‌بر بودن برنامه‌ریزی و کم‌بودن میانگین مدت مدیریتی، روزمرگی مدیران، مقاومت کردن در برابر تغییر و استفاده نکردن از مشاور از مهمترین چالش‌های موجود در یک برنامه‌ریزی موفق و اجرای برنامه‌های استراتژیک و کلان است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته تمامی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور برنامه عملیاتی خود را تهیه و پس از تصویب در هیات امناء به وزارت بهداشت ارائه کردند، این امر را گام مهم و ارزشمندی در راستای محقق شدن برنامه‌ها عنوان و تاکید کرد: اگر برنامه عملیاتی در سطح کشور تدوین شود اما مورد پایش قرار نگیرد به طور حتم باز هم با شکست روبرو خواهد شد.
وی با بیان اینکه در همین راستا نظام پایش و نرم‌افزار پایش برنامه عملیاتی برای ارزیابی همه مناطق طراحی شده است، نقش هیات‌های امنا دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور را در پایش برنامه عملیاتی مهم و موثر عنوان و ابراز کرد: نقش هیات‌های امنا همانند نقش مجلس شورای اسلامی در نظام حقوقی دانشگاه‌ها است و باید به صورت فصلی برنامه عملیاتی دانشگاه‌هارا مورد پایش قرار دهند.
معاون برنامه‌ریزی، هماهنگی و امور حقوقی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از روسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های منطقه 9 آمایش کشور خواست تا با حضور در واحدهای تحت پوشش، مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان‌ها، برنامه‌های اجرایی را مورد پایش قرار دهند و در همین راستا نظام تشویق و تنبیه را نیز مورد توجه جدی قرار دهند.
مهندس موهبتی با تاکید بر اینکه تقسیم شدن دانشگاه‌های علوم پزشکی به کلان مناطق دهگانه موجب تفویض اختیارات ستادی به مناطق شده است، افزود: بر اساس نرم افزار طراحی شده می‌توان میزان همسو بودن و یا انحراف از برنامه‌های عملیاتی وزارت بهداشت را مورد بررسی قرار داد.